Alexander Bringsoniou

Alexander Bringsoniou

Jag är en frilansjournalist som just nu håller på att förbereda en dokumentärfilm om personer som är döende i cancer. Jag tycker mycket om journalistik som berättar om människors vardag. Det kan handla om livet i en stadsdel, hur regeringens förslag påverkar eller hur en människa hanterar något som händer. Om det är bra berättat så läser/lyssnar/tittar jag. Jag fick min journalistutbildning på JMG vid Göteborgs universitet. Född i Göteborg 1975, gift med Sofi och husse till katten Doris och hunden Kajsa som är en Leonberger. Jag följer IFK Göteborg, FC Barcelona och Göteborg FC särskilt noga.

Posts by Alexander Bringsoniou

Sverigedemokrater svamlar om fotoförbud

Den till Sverigedemokraterna närstående hemsidan Avpixlat är ute på ett område där de visar att de inte har koll på vad de sysslar med. Det gäller att personalen på en förskola inte vill att man fotograferar under morgondagens Lucia-firande. Avpixlats redaktion skriver anonymt och i vanliga fall tycker jag inte om att argumentera mot anonyma personer men nu gör jag ett undantag för detta är så jäkla dumt.

När man går på någon av landets journalisthögskolor (ja, jag har gått på en sådan) får man lära sig att man alltid ska fråga föräldrar eller annan personal om lov innan man fotograferar barn. Våra lärare tjatade om det varenda gång vi lämnade skolan med en kamera och det berodde inte som Avpixlat säger på att vi skulle skydda gömda flyktingar. Det berodde på att många barn lever med skyddad identitet för att barnet och dess mamma gömmer sig från barnets pappa som misshandlar dem.

Men, kanske någon Sverigedemokrat muttrar, det är ju föräldrar där, inga pressfotografer. Jag förstår invändningen men det hjälper tyvärr inte. Förskolepersonalen har ett ansvar för att skydda barn med skyddad identitet och de har ingen kontroll på en bild som jag tar, jag kan utan någon illvillighet lägga den på Facebook så att det gömda barnets pappa kan se den.

Tänk dig följande hypotetiska scenario:

Göteborgs-posten publicerar en bild på femårige Ahmed som är stalledräng i Lucia-tåget på sin förskola. Ahmed har en svensk mamma och en arabisk pappa som har misshandlat dem båda sönder och samman så de gömmer sig från honom under skyddad identitet. Göteborgs-Postens fotograf var inte uppmärksam, utanför förskolan finns en känd staty som råkade komma med på bilden. Ahmeds pappa ser bilden, känner igen statyn och dagens efter ställer han sig utanför sin sons förskola. När mamman kommer och hämtar sonen på eftermiddagen följer han efter dem i smyg för att se var de bor. Dagen efter ställer han sig utanför deras dörr och när mamman kommer ut slår han ihjäl henne. Hennes grannar hör honom skrika “Trodde du att du skulle kunna smita ditt djävla luder, jag såg bilden i GP” medan han slår ihjäl henne.

Avpixlat klagar ofta på gammel-medier. Vad tror ni att de skulle skriva om ovanstående hände i verkligheten?

Intressant? Läs vad andra har skrivit om ,

Valanalyser efterlyses

Jag är ute efter valanalyser från Folkpartiet och Centern och det går … så där. Inte ens deras partihögkvarter i Stockholm har dem. Folkpartiet gjorde sitt bästa val 1952 och Centern gjorde sitt bästa val 1973. Det är valanalyser från den här perioden och framåt som jag är ute efter.

Om du har någon eller några på lager någonstans eller om du vet var man kan få tag på dem så får du gärna höra av dig. Mejla till alexander(a)medborgarjournalisten(punkt)se

Hur tänkte de nu?

För någon månad sedan valde Expressen och Aftonbladet att namnge SVT-profilen Ola Lindholm som var misstänkt för narkotikabrott. I dag ser jag i Expressen och Aftonbladet att en “riksbekant radioprofil från Sveriges Radio” är åtalad för att ha våldtagit ett barn. Det är vanskligt att värdera olika brott mot varandra men i mina ögon är det i alltid värre att våldta ett barn än att bruka narkotika.

Ändå har Expressen och Aftonbladet valt att inte namnge den åtalade den här gången. Var finns logiken?

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , , , .

Om sport-”journalistiken”

Landslagsspelaren Oscar Wendt ska flytta från klubben FC Köpenhamn till Borussia Mönchengladbach i Tyskland. Det är inte så konstigt men en snabb titt på Expressens artikel visar hur kass sportjournalistiken kan vara ibland.

 

Det är inte så konstigt för fotbollsspelare byter ju som bekant klubb då och då men om man scrollar ner lite kommer man till följande:

 

Först var han på väg till Lissabon. Sedan till Feyernoord. Sedan till Köln. Men så hamnade han alltså i Mönchengladbach.

Det vore trevligt om sportjournalistiken kunde rapportera om mer än vem som vann vad och massa rykten. Med tanke på hur viktig idrotten är i ett socialt sammanhang och hur mycket pengar det finns där så borde det finnas en hel del att gräva i.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , .

Juholt måste lära sig att tagga ner

 • Jan Eliasson = Politisk lättviktare
 • Thomas Bodström = Spelat fotboll längre än vad han varit politiker (inte sant)
 • Jas = Bombplan

Håkan Juholt har varit en av de ledande i den svenska politiska diskussionen och man får väl säga att resultatet har varit … så där. Om han vill bli respekterad av människor som inte är medlemmar i Socialdemokraterna är det dags att lägga sluggern Juholt åt sidan och ta fram statsmannen Juholt.

Det blir fånigt när han avfärdar FN:s före detta biträdande generalsekreterare och före detta utrikesminister som en lättviktare.

Det blir fånigt när han försöker förlöjliga och förminska Thomas Bodström genom att felaktigt påstå att Bodström varit fotbollsspelare längre än politiker. Bodström spelade i allsvenskan i tre år medan han var justitieminister i sex år och sedan riksdagsledamot i ytterligare fyra år. Om Juholt på allvar tycker att det inte räcker så har Socialdemokraterna problem.

Och så historien med Jas i Libyen…

Juholt var kategorisk i sitt tal på 1:a maj, Jas-planen skulle tas hem. Några veckor senare tyckte han att det var en bra idé att hjälpa till med spaning för att upprätthålla vapenembargot. I går sa han i Aftonbladet att han hade gjort ett misstag med Libyen men så kunde han ändå inte lägga band på sig, han var tvungen att slugga till med att han inte ville skicka bombplan till Libyen.

Jaha, han vill alltså att Sverige ska spana från luften men det ska tydligen helt ske utan Jas där S:et i förkortningen står för just “Spaning”. Frågan är hur han vill att den spaningen ska gå till då för några andra lämpliga plan har vi inte. Naturligtvis vet Juholt om detta men av någon anledning kände han ändå ett behov av att slugga till det igen.

DN, DN, Expressen, Expressen, Aftonbladet, Jonas Morian, Sydsvenskan, Värmlands Folkblad, Ulf Bjereld och Högbergs tankar skriver mer.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , , , .

SVT fyller hårdrockskvoten för fem år till

SVT rensar i tablån den 3 juli när Metallica, Anthrax, Slayer och Megadeth spelar på Ullevi och sänder hela spelningen direkt. Vi hårdrockare har det minsann inte lätt. Ja men vadå, kanske du säger, de sänder ju hela spelningen och de sände ju hela Iron Maidens spelning på Ullevi 2005!

SVT behandlar sin musikbevakning som många friskolor gör med gymnastiken. Det är dyrt att bygga en gymnastiksal men lagen kräver att eleverna har rätt till ett visst antal gymnastiktimmar varje år så friskolorna löser det genom hyra en gymnastiksal en eller ett par veckor och trycka in hela årets gymnastikundervisning där på en gång. De bryr sig inte om att tanken med gymnastik är att ge eleverna återkommande och regelbunden träning, det enda som är viktigt är att fylla kvoten. SVT gör likadant med sin musikbevakning.

För ungefär tio år sedan hade SVT sin hårdrocksnatt vilket var precis vad det låter som, de sände hårdrock hela natten. Efter det fick hårdrockarna det fantastiska programmet Rundgång år 2006 där Melker Becker och Mattias Lindeblad fick åtta avsnitt på sig att visa sin kärlek till musiken som de, jag och hundratusentals andra i Sverige älskar. Den som undrar om det blir någon fortsättning hänvisas till SVT:s hemsida som pratar om att programmet gjorde succé men…

Mönstret är tydligt, SVT gör mastodontsatsningar på hårdrock under en dag för att sedan kunna strunta i det i fem år innan det är dags för nästa mastodontsatsning. Det där med TV i allmänhetens tjänst gäller dem som gillar Madonna och Coldplay men var tog alla andra vägen?

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , , , , .

Expressen och GP skriver mer.

Medborgarjournalistens skrytavdelning meddelar…

… att yours truly var med och vann GT:s och TV4:s tävling “Uppåt, framåt” för en film om visioner för Göteborg inför 400-årsjubileet som äger rum år 2021.

I februari sökte de tre arkitektstudenterna Jens Axelsson, Sandra Baumann och Enida Kratovic någon som kunde hjälpa dem att filma och sedan klippa ihop en filmidé de hade. Sagt och gjort, efter några telefonsamtal stod de på kontoret och vi satte i gång. Det gick så bra att vi och Håkan Cullberg utsågs till vinnare bland de över 100 inkomna förslagen.

Skrytig, sa Bill. Och mallig, sa Bull.

TV4:s inslag (och nej, jag har inte börjat plugga arkitektur)

De%20vann%20Upp%C3%A5t%20fram%C3%A5t-t%C3%A4vlingen

Re-write på en re-write

När jag gick på journalisthögskolan fick vi lära oss hur användbart det är att rerajta (ett verb på uttrycket re-write). Det går ut på att man kollar utländska tidningars hemsidor för att hitta nyheter och så gör man en egen grej av något man hittar. Egen grej kanske är att överdriva, oftast handlar det om att översätta till svenska. Det är ett snabbt och enkelt sätt att se till att tidningens hemsida uppdateras ofta eller att fylla ut lite yta i papperstidningen.

Som många andra idealistiska blivande journalister förvånades jag och mina klasskamrater detta av två skäl:

 1. Det rör sig om en stöld på en annan journalists arbete.
 2. Om det är något fel i den ursprungliga artikeln för man vidare felet.

Jo, det höll lärarna med om men “så gör alla”, det hade lärarna rätt i men det går inte desto mindre att diskutera det lämpliga i det.

Sarah Palin kandiderar

Några svenska medier rapporterar att Sarah Palin förmodligen kommer att kandidera i republikanernas primärval. Det rör sig bland annat om Aftonbladet, Blekinge Läns Tidning, Dagens Nyheter och Dagen (ej på nätet). Tidningarna nämner att Sarah Palin har planerat en bussturné och köpt ett hus i Arizona där hon enligt spekulationerna ska ha sitt kampanjhögkvarter då hemstaten Alaska ligger för långt bort.

Jag misstänker att informationen från början kommer från den här artikeln i New York Times för allt som de svenska tidningarna nämner finns i den artikeln.

Nu har det dock skruvats ett varv till för Expressen har gjort en re-write på en re-write (se bilden till höger). Expressen hänvisar till Aftonbladet som hänvisar till Sûddeutsche Zeitung. Det är bara att hoppas att ingen länk i kedjan missuppfattade något.

I dag lyfter jag på hatten…

… för Svenska Dagbladet som har en reporter på plats och skriver om samma sak på ett bra sätt.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om ,

Att inte ha läst är inget hinder

Det är tydligen helt i sin ordning att yttra sig om en bok som man inte har läst.

Diskussionen om Thomas Bodströms senaste alster går het på Facebook och Twitter. Jag har sett människor av flera partifärger (men de flesta är sossar) komma med tvärsäkra yttranden om boken och dess innehåll men också om Bodströms motiv för att skriva den. I några trådar jag har lite försynt ställt frågan “Har du läst boken?”. Det har ingen gjort.

Så…

 • Obamas memoarer som kommer något efter att han avgår som president är lika välskriven som hans “Min far hade en dröm” från 1995. Vi får reda på att han egentligen är emot dödsstraff men att han var tvungen att hålla det hemligt för att kunna bli omvald 2012.
 • Fredrik Reinfeldts memoarer som kommer några år efter att han avgår som statsminister är inte riktigt lika bra men den är spännande och läsvärd ändå.
 • Ulf Lundell kommer inte heller i nästa bok ha lyckats klura ut hur “Kvinnan” tänker och fungerar. Men självklart avgudar han henne.

Vadå, måste man ha läst en bok för att kunna yttra sig om den?

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , .

Malmö FF vårdar varumärktet, AIK däremot…

I går när Malmö FF spelade mot Helsingborg slängdes en smällare mot Helsingborgs målvakt och en åskådare kom in på planen och gav sig på målvakten. Domaren valde att avbryta matchen.

I många intervjuer har Malmös klubbordförande Håkan Jeppsson argt sagt att attacken mot Helsingborgs målvakt kommer att skada Malmö FF:s varumärke. I normala fall är det säkert sant men frågan är om det är så här för Malmö FF agerar föredömligt:

 1. De gick ut med att de accepterar att tilldömas förlust i matchen långt innan Svenska Fotbollförbundet ens har väckt frågan.
 2. De ber supportrarna om ursäkt och kompenserar dem genom att bjuda på inträdet till den första kvalmatchen till Champions League. Det innebär en förlust i mångmiljonklassen för klubben.
 3. Efter att ha sett intervjuer med företrädare för klubben går det inte att ta miste på att de är fly förbannade över attacken mot Helsingborgs målvakt och över att en av deras supportrar kastade in en smällare på planen.
 4. Budskapet från klubben har entydigt varit att de inte accepterar våld på arenorna.

Jämför detta med AIK:s agerande efter att en videogranskning visat att en av deras supportrar kastade ett knallskott mot domaren i matchen mot Syrianska. De överklagar och ifrågasätter videogranskningen.

I den ena vågskålen finns poäng i Allsvenskan, poäng som kan bli väl så viktiga när säsongen summeras då det ofta skiljer ganska lite mellan klubbarna.

I den andra vågskålen finns markeringarna mot våld på läktarna, säkerheten för spelarna, varumärket för klubben, varumärket för fotbollen och säkert några saker till.

Malmö FF valde det ena, AIK valde det andra.

Mina Moderata Karameller, Ipse Cogita, Johan Linander, Bästa Sorten, Calle Rockbäck, Röda Berget, Bara Ben, och Katarina Brännström skriver mer.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , , , , .

Regler för kommentarer

Om man vill kommentera något jag har skrivit här så är man välkommen att göra det och jag kräver inte att få läsa alla kommentarer innan de publiceras. Skriv, tryck på sänd och det är ute. Det är nästan aldrig några problem, visst händer det att något olämpligt skrivs men då raderar jag det så fort jag kan.

I går när inlägget om Bamse publicerades dök Sveriges rasister upp igen. De flesta bloggare vet att vissa ämnen gör att de rasslar till bland kommentarerna. Invandring, flyktingar,  Sverigedemokraterna … Då händer det.

Så…

… den som vill är väldigt välkommen att kommentera och jag är mycket tillåtande.

Men…

… förtal, rasism, personangrepp, förolämpningar och andra otrevligheter tas bort. Detsamma gäller dig som länkar till din egen blogg om du har grejerna ovan på den. I går var det ganska många som länkade till sin blogg som i sin tur länkade till sidor där man bland andra dumheter kunde läsa om den judiska konspirationen mot det ena och det andra. Det är ingen idé att du ens försöker för jag raderar sådana kommentarer direkt. Det plingar till i min telefon varje gång någon kommenterar så det tar oftast bara några minuter innan jag raderar dumheterna du skriver.

I Sverige är det Carl XVI Gustaf som är kung. På den här bloggen är det jag.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , , , , .

Ett propagandagrepp utan dess like

Nu kan jag åka på en stämning om upphovsrättsbrott eller varumärkesintrång men det struntar jag i. Bring it on Egmont och Migrationsverket för när ni riktar propaganda mot barn så får ni skylla er själva.

Jag ser i Helsingborgs Dagblad att Migrationsverket har använt sig av Bamse för att göra en informationstidning om svensk flyktingpolitik (om du vill se serien så klicka på länken). Flyktingpolitiken beskrivs i vanliga Bamse-termer där det mesta är gulligt men ibland liiite jobbigt. Killen som ska utvisas tycker att det ska bli roligt att träffa sina kusiner och han blir väl mottagen på flygplatsen i hemlandet. En precis lika korrekt av svensk beskrivning av svensk flyktingpolitik skulle kunna se ut så här:

Om någon kommer till Sverige, söker asyl, får barn under den långa tiden som staten behöver för att utreda ärendet och sedan får avslag på sin ansökan så resonerar staten på följande sätt:

Alla måste ha sina tillstånd i ordning innan man kommer till ett land. Om en person inte anses ha flyktingstatus måste han åka tillbaka till sitt hemland och söka ett vanligt uppehållstillstånd. Ansökan är en ren formsak och den går så gott som alltid igenom då staten oftast inte vill skilja barn från sina föräldrar även om det finns undantag.

Problemet är att föräldern inte får lämna in sin ansökan från Sverige, han/hon måste åka tillbaka till sitt hemland och i många fall vänta i minst sex månader innan svaret kommer. Alla som är föräldrar kan ju föreställa sig hur det skulle kännas att skiljas från sitt barn under så lång tid och alla som har varit barn kan ju föreställa hur det skulle kännas att skiljas från en förälder under så lång tid.

Innan Riksdagen klubbade den nu gällande utlänningslagen bereddes den i Socialförsäkringsutskottet. I betänkandet därifrån kan man läsa att fyra borgerliga ledamöter yrkade att Sverige skulle göra ett undantag när den sökande hade barn i Sverige och att man skulle kunna lämna in sin ansökan i Sverige.

Vidare anser vi att undantag i vissa fall måste kunna göras från kravet i 5 kap. 18 § NUtlL på att uppehållstillstånd på grund av anknytning skall sökas från hemlandet, t.ex. vid graviditet eller om personen har barn i Sverige.

Ledamöterna backade från sin reservation när lagen klubbades i Riksdagen så alla ledamöter, från Vänsterpartiet till Moderaterna, röstade enigt ner den.

Detta glömmer staten nu bort i en glättig propagandabroschyr riktad mot barn.

Björn Fridén, Henrik Alexandersson, Tokmoderaten, Hanna Fridén, Beezlebjörn, Enligt min humla, Svenska Dagbladet, GP, GP Kultur, Expressen och Aftonbladet skriver mer.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , , .

Socialdemokraterna gjorde visst ett dåligt val i Västra Götaland

En koll bland socialdemokratiska kommentarer i media och på Facebook visar att många Socialdemokrater är nöjda med valresultatet från i söndags när det var omval till Västra Götalandsregionen. Många säger saker som att “nu har du vänt”. Det som ses som negativt är det låga valdeltagandet, SD:s framgång och att det råder ett oklart majoritetsförhållande.

Regionen bildades 1999 och det har hållits fyra godkända regionval sedan dess: 1998, 2002, 2006 och 2011. Finns det då skäl för Socialdemokrater att vara nöjda? Knappast för Socialdemokraterna har aldrig gjort ett sämre regionval än i år.

Ja men, kanske det Socialdemokratiska PR-maskineriet säger, vi gjorde ju ett bättre val än i det underkända valet 2010.

Det är förvisso sant om man ser till regionen som helhet där Socialdemokraterna gjorde hyfsade  val i Skaraborg, Norra Älvsborg och Södra Älvsborg som drog upp helheten. Så dock inte i Göteborg. Socialdemokraterna har faktiskt aldrig gjort ett sämre regionval i Göteborg, även om man räknar med det underkända valet 2010.

Den näst sista punkten är alltså det underkända valet 2010.

Det är tydligt att många Socialdemokrater har vant sig vid en permanent lägre nivå än tidigare.

Maria Hagbom, Björn Andersson, Bengt Silfverstrand, Staffan Lindström, Karin Engdahl och Tokmoderaten skriver mer.

Och till min glädje noterar jag att SOM-institutet sätter igång forskning om omvalet. Det ska bli spännande att läsa.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , ,

Jag är inte bara frilansjournalist, jag är pappa också…

Som många andra frilansjournalister är jag egenföretagare och därför har jag regelbunden kontakt med Skatteverket. Vad är det för moms på X? Hur redovisar jag Y? Hur fyller jag i blanketten Z? Skatteverket finns alltid där.

När jag registrerade firman fyllde jag i blanketter och skickade in dem. Dagen efter ringde en man (jag har glömt hans namn) från Skatteverket och undrade om en av blanketterna. Han sa att jag hade fyllt i den fel och undrade vad det var jag menade. Jag berättade och frågade om jag måste skicka in en ny blankett, jag var ju van vid CSN och A-kassan.

- Nej då, svarade han. Jag fyller i den här och registrerar den.

Maken till service…

Efter någon vecka kom ett mejl från Anette Molin (mer om henne senare) där hon meddelande att hon var min kontaktperson på Skatteverket och att jag kunde boka ett möte på Skatteverkets kontor för “När du nu har kommit igång med din verksamhet kanske du har frågor som du funderar över.

Maken till service…

Så var det dags för den första momsrapporten och jag gjorde en miss. Man får en förtryckt blankett med Skatteverkets adress på som man ska lägga i fönsterkuvertet som man också får med så att adressen syns i fönstret. Vid brevlådan såg jag att jag hade lagt blanketten åt fel håll så att adressen inte syntes i fönstret, jag skrev Skatteverkets adress på kuvertet för hand. Det godkände inte Posten så kuvertet kom inte fram och jag fick en straffavgift av Skatteverket för att jag inte hade redovisat momsen.

Jag mejlade till Anette Molin och förklarade mig, hon svarade efter ett par timmar att hon såg att jag hade betalat in momsen i tid och att hon skulle kolla det. Dagen efter kom ett nytt brev från Skatteverket där de meddelade att jag inte behövde betala någon straffavgift. Snabbt, smidigt och inget krångel.

Maken till service…

Men så är jag ju pappa också…

… och som pappa har jag haft mycket kontakt med Försäkringskassan.

Problemen började med en sjukskrivning under graviditeten. Läkaren på Kungshöjds vårdcentral fyllde i en blankett som vi skickade in. Försäkringskassan underkände den och läkaren gjorde ett nytt försök som också underkändes. Då ringde jag till Försäkringskassan och undrade vad som var problemet.

- Läkaren har fyllt i rätt information men han skulle gjort det i rutan bredvid den som han har fyllt i nu, svarade kvinnan på Försäkringskassan.

- Men, sa jag. Kan inte ni förstå vad han menar ändå?

- Som människa kan jag förstå det men riksdagen har bestämt att det ska vara så här.

- Va, sa jag. Har riksdagen bestämt vilka rutor ni ska ha på era blanketter?

- Sådana är reglerna, svarade hon.

Tiden gick och min fru skulle få sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI) fastställd. Det var i och för sig inga problem men dagarna innan förlossningen kom ett brev där Försäkringskassan meddelade att hennes SGI var noll, hon skulle alltså inte få någon föräldrapenning.

Vi blev livrädda och ringde till Försäkringskassan och de svarade att det inte stämde om min fru avslutade sina studier i samband med förlossningen, vilket hon naturligtvis skulle göra. Om Försäkringskassan hade lagt till den meningen i sitt brev hade de inte behöva lägga tid på det samtalet.

Sedan var det min SGI, jag som är egenföretagare. Jag skickade in blanketten och sex veckor(!) senare hade jag inte hört något. Jag ringde Försäkringskassan som upptäckte att mitt ärende inte var behandlat och de kunde inte förklara varför men att det skulle bli klart nästa vecka.

Det gick två veckor och inget hade hänt så jag ringde igen. De svarade att “du ska ha fått din tillfälliga föräldrapenning på kontot i dag.” Det var ju i och för sig bra men behövdes det åtta veckor inklusive en påminnelse från mig för det? Veckan efter(!) kom ett brev som bekräftade att jag hade fått pengar.

Slutsatsen

Försäkringskassan borde göra några hundra studiebesök hos Skatteverket för att se hur man arbetar på ett effektivt och smidigt sätt. Det handlar nämligen inte alltid om pengar, servicekänsla sitter i huvudet.

PS: I förrgår kväll mejlade jag Skatteverket och frågade hur jag skulle göra om jag ville ha min dotters personbevis på engelska. I dag kom personbeviset med posten.

Expressen och Sydsvenskan skriver mer.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , .

Vem tror på Viktor Muller längre?

Viktor Muller, styrelseordförande i Saab, har återigen klantat till kommunikationen och jag har tappat räkningen för vilken gång i ordningen det är. För någon månad sedan förnekade han att Saab hade problem med likviditeten för att ett par dagar senare knysta något om att de hade diskuterat uteblivna betalningar med underleverantörer, samma underleverantörer som hävdade att de inte hade fått betalt på flera månader. Först förneka problem, sedan erkänna … lite grann men Muller började med att klaga på underleverantörerna och skälla på dem för att de hade berättat att de inte hade fått betalt. Han måste förstå att det inte går att tricksa med information på det sättet.

Nu visar det sig att förhandlingarna med kinesiska Hawtai har havererat så Saab har ont om pengar… igen. Detta trots att Muller hävdade att han kunde driva Saab när han tog över bolaget för drygt ett år sedan. Nu skriver GP, DN, SvD, GT och många andra medier att Saab inte har råd att bygga bilar.

Nästa gång Viktor Muller offentliggör ett avtal och påstår att allt är fixat så kommer åtminstone jag att vara skeptisk.

Ledarbloggen hos Helsingborgs Dagblad och Politikerbloggen skriver mer.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , .

Systemskiftet vid namnpubliceringar

Expressen var mycket snabba med att publicera namnet på Ola Lindholm när han misstänktes för narkotikabrott. Punkt 7 i Spelregler för press, radio och TV lyder:

“Överväg noga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning.”

När Expressen namngav Lindholm fanns det inte ett uppenbart allmänintresse som övervägde den publicitetsskada Lindholm kunde lida om det skulle visa sig att han är oskyldig till brottet. Det faktum att han nu har blivit åtalad säger ingenting och det finns två skäl för det:

 1. Expressen visste inte att han skulle bli åtalad när de namngav Lindholm. De vet för övrigt fortfarande inte om han kommer att bli fälld för brottet.
 2. Att bli åtalad är inte att bli fälld. Ett åtal bygger på vad en person, åklagaren, tror i skuldfrågan och det ska inte på långa vägar ses som en sanning. Det är ingen slump att vi har domstolar och ett system med överklaganden.

Detta är något som aldrig skulle ha skett på 80-talet. Kom ihåg att svenska medier inte ens publicerade Christer Petterssons namn innan han blev fälld i tingsrätten. Här publicerar Expressen Lindholms namn för ett betydligt mindre allvarligt brott innan hans ens är åtalad.

Det är ett systemskifte.

Och så en lite lustig detalj…

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har inte koll på “Spelregler för press, radio och TV” för på sin blogg skriver han att de heter “Etiska spelregler för press, tv och radio”. Det heter de inte alls.

Staffan Dopping, Mårten Schultz och Mary X Jensen skriver mer.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , , , .

Så fick jag då svaret…

I många år har jag undrat om experttyckare i landets TV-soffor får betalt eller inte. Jag menar, de utför ju nästan alltid en journalistisk uppgift med sina analyser och beskrivningar av ett skeende.

I Journalisten läser jag att de inte får betalt. Där ser man.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , , , .

Vem hanterar Ola Lindholms kris?

Till att börja med … detta är inte kritik av Ola Lindholm, han befinner sig under hårt medialt tryck och jag hoppas verkligen att han kommer tillbaka som den fantastiska programledare för barnprogram som han har varit i många år. Jag inleder med detta för jag vet hur det brukar rassla till i kommentarsfältet när man skriver om kvällstidningarnas arbetsmetoder som jag inte försvarar på något sätt.

SVT- och Kamratpostenprofilen Ola Lindholm har gjort en blogg med ett inlägg där han kommenterar misstankarna om att han har använt kokain. Den som läser inlägget ser snabbt att det är skrivet i affekt.

Det får mig att fundera på hur SVT och Kamratposten hjälper sina anställda. Jag har ingen aning om ifall Ola Lindholm har tagit kokain, jag skulle bli förvånad om han har gjort det men konstigare saker har hänt. Däremot måste han och hans arbetsgivare förstå att det finns ett enormt medialt intresse för misstankarna som må sakna grund men de finns där ändå. Han har varit en profil för barnprogram i många år så det är inte så konstigt att Expressen vill ha hans kommentar.

Någon från SVT eller Kamratposten borde ha satt ner foten och berättat för Ola Lindholm att grunden i all krishantering är att man aldrig någonsin ska hantera sin egen kris. Det är nämligen precis vad Ola Lindholm har gjort med ovan nämnda blogginlägg och det är inte så lite sorgligt för det riskerar att svärta ner hans mycket goda rykte.

Deepedition, Charlotte Perrelli och Johan Folin skriver mer.

Johan Folins inlägg är särskilt intressant för Ola Lindholm har fått behandling för problem med sina ögon, Folin länkar till en artikel i American Journal of Ophtalmology som säger att “Patients should be informed that their urine may test positive for cocaine, if assayed according to US federal guidelines and using the protocol employed in this study, up to 2 days after undergoing testing for Horner syndrome.“,

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , .

Med Eniro och sunt förnuft hade media kunnat genomskåda det

En kvinna har filmat något som hon var helt säker på var en U-båt i Stockholms skärgård och ett otal medier hakade på och rapporterade om “fyndet”. Historien förstärktes av att företrädare för försvaret tyckte att fyndet var intressant och att det i så fall kunde röra sig om den italienska U-båten Cosmos. Det är så dumt så klockorna stannar.

Ta en titt på bilden som kvinnan tog. Man ser ett gråsvart föremål med en liten upphöjning längst till höger.

Varningsklocka nummer 1

“Fyndet” gjordes i Baggensfjärden i Nacka. Forskaren Ola Tunander säger till Aftonbladet att “Om det är en minibåt på cirka 30 meter är en italiensk Cosmos MG120ER en intressant kandidat. Den har just en upphöjning i fören, som skulle passa med fotografiet och tornet är cirka 3 meter.

Om den väldigt lilla upphöjningen på bilden är tre meter hög så är det en enormt lång farkost vi pratar om, inte en på 30 meter.

Varningsklocka nummer 2

På Enrios hemsida finns sjökort. Fotografiet på föremålet är taget vid Baggensfjärden i Nacka (den röda pricken). Enligt sjökortet från Eniro sluttar botten där från 36 meter strax söder om pricken till 52 meter strax norr om den.

Någon borde ha ställt frågan varför en kapten på en U-båt skulle välja att gå upp till ytläge och exponera sig när det finns så gott om plats under ytan.

Varningsklocka nummer 3

Om den lilla upphöjningen är tre meter hög så rör det sig alltså om en väldigt stor U-båt och det är inget konstigt med det för det finns så stora U-båtar. Problemet med dem är att de är väldigt stora på höjden också. Sjökortet visar att det är 13 meter meter djupt i den enda infarten till fjärden (den blåa pricken) och det är helt enkelt för grunt för att en U-båt av den storleken skulle kunna ta sig in.

Varningsklocka nummer 4

Den svenske U-båtskaptenen Björn Hamilton säger till Aftonbladet att:

– Det här är ett flagrant exponerande och då blir man undrande om det inte finns en naturlig förklaring. Att det är ett annat föremål som ser ut som en ubåt.

Fler borde ha ställt sig frågan om en U-båtskapten skulle gå till ytläge när det är ljust ute.

Varningsklocka nummer 5

Baggensfjärden i Nacka har inget av militärt intresse. Om en främmande makt skulle vilja spionera där skulle det ha varit enklare att köra dit med en bil i stället för att krångla på det här sättet.

Upplösningen

I dag på förmiddagen visade det sig att det var en avloppsledning.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , .

Lena Mellin gör det igen

Tomas Bodström har valt att lämna riksdagen och Aftonbladets Lena Mellin analyserar. När jag gick på journalisthögskolan skrev jag och två studiekamrater vår C-uppsats (jag vet att det inte heter så efter Bologna men du förstår vad jag menar) om medias rapportering av Lars Danielsson efter tsunamikatastrofen.

Aftonbladet var en av tidningarna vi granskade och Lena Mellin återkom ofta. Vi slogs över att hon hittade på och ändrade sig fler gånger än vad vi kunde räkna och nu gör hon det igen.

I går skrev hon i en krönika att om Bodström väljer att stanna i USA ” är hans politiska karriär sannolikt slut.

I dag skriver hon i en krönika att “Men vi har inte sett honom för sista gången. Den saken är säker.

Kommentarer är överflödiga.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , .

Alexander Bringsoniou's RSS Feed
Go to Top