Okategoriserade

Medborgarjournalistens skrytavdelning meddelar…

… att yours truly var med och vann GT:s och TV4:s tävling “Uppåt, framåt” för en film om visioner för Göteborg inför 400-årsjubileet som äger rum år 2021.

I februari sökte de tre arkitektstudenterna Jens Axelsson, Sandra Baumann och Enida Kratovic någon som kunde hjälpa dem att filma och sedan klippa ihop en filmidé de hade. Sagt och gjort, efter några telefonsamtal stod de på kontoret och vi satte i gång. Det gick så bra att vi och Håkan Cullberg utsågs till vinnare bland de över 100 inkomna förslagen.

Skrytig, sa Bill. Och mallig, sa Bull.

TV4:s inslag (och nej, jag har inte börjat plugga arkitektur)

De%20vann%20Upp%C3%A5t%20fram%C3%A5t-t%C3%A4vlingen

Jag är inte bara frilansjournalist, jag är pappa också…

Som många andra frilansjournalister är jag egenföretagare och därför har jag regelbunden kontakt med Skatteverket. Vad är det för moms på X? Hur redovisar jag Y? Hur fyller jag i blanketten Z? Skatteverket finns alltid där.

När jag registrerade firman fyllde jag i blanketter och skickade in dem. Dagen efter ringde en man (jag har glömt hans namn) från Skatteverket och undrade om en av blanketterna. Han sa att jag hade fyllt i den fel och undrade vad det var jag menade. Jag berättade och frågade om jag måste skicka in en ny blankett, jag var ju van vid CSN och A-kassan.

- Nej då, svarade han. Jag fyller i den här och registrerar den.

Maken till service…

Efter någon vecka kom ett mejl från Anette Molin (mer om henne senare) där hon meddelande att hon var min kontaktperson på Skatteverket och att jag kunde boka ett möte på Skatteverkets kontor för “När du nu har kommit igång med din verksamhet kanske du har frågor som du funderar över.

Maken till service…

Så var det dags för den första momsrapporten och jag gjorde en miss. Man får en förtryckt blankett med Skatteverkets adress på som man ska lägga i fönsterkuvertet som man också får med så att adressen syns i fönstret. Vid brevlådan såg jag att jag hade lagt blanketten åt fel håll så att adressen inte syntes i fönstret, jag skrev Skatteverkets adress på kuvertet för hand. Det godkände inte Posten så kuvertet kom inte fram och jag fick en straffavgift av Skatteverket för att jag inte hade redovisat momsen.

Jag mejlade till Anette Molin och förklarade mig, hon svarade efter ett par timmar att hon såg att jag hade betalat in momsen i tid och att hon skulle kolla det. Dagen efter kom ett nytt brev från Skatteverket där de meddelade att jag inte behövde betala någon straffavgift. Snabbt, smidigt och inget krångel.

Maken till service…

Men så är jag ju pappa också…

… och som pappa har jag haft mycket kontakt med Försäkringskassan.

Problemen började med en sjukskrivning under graviditeten. Läkaren på Kungshöjds vårdcentral fyllde i en blankett som vi skickade in. Försäkringskassan underkände den och läkaren gjorde ett nytt försök som också underkändes. Då ringde jag till Försäkringskassan och undrade vad som var problemet.

- Läkaren har fyllt i rätt information men han skulle gjort det i rutan bredvid den som han har fyllt i nu, svarade kvinnan på Försäkringskassan.

- Men, sa jag. Kan inte ni förstå vad han menar ändå?

- Som människa kan jag förstå det men riksdagen har bestämt att det ska vara så här.

- Va, sa jag. Har riksdagen bestämt vilka rutor ni ska ha på era blanketter?

- Sådana är reglerna, svarade hon.

Tiden gick och min fru skulle få sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI) fastställd. Det var i och för sig inga problem men dagarna innan förlossningen kom ett brev där Försäkringskassan meddelade att hennes SGI var noll, hon skulle alltså inte få någon föräldrapenning.

Vi blev livrädda och ringde till Försäkringskassan och de svarade att det inte stämde om min fru avslutade sina studier i samband med förlossningen, vilket hon naturligtvis skulle göra. Om Försäkringskassan hade lagt till den meningen i sitt brev hade de inte behöva lägga tid på det samtalet.

Sedan var det min SGI, jag som är egenföretagare. Jag skickade in blanketten och sex veckor(!) senare hade jag inte hört något. Jag ringde Försäkringskassan som upptäckte att mitt ärende inte var behandlat och de kunde inte förklara varför men att det skulle bli klart nästa vecka.

Det gick två veckor och inget hade hänt så jag ringde igen. De svarade att “du ska ha fått din tillfälliga föräldrapenning på kontot i dag.” Det var ju i och för sig bra men behövdes det åtta veckor inklusive en påminnelse från mig för det? Veckan efter(!) kom ett brev som bekräftade att jag hade fått pengar.

Slutsatsen

Försäkringskassan borde göra några hundra studiebesök hos Skatteverket för att se hur man arbetar på ett effektivt och smidigt sätt. Det handlar nämligen inte alltid om pengar, servicekänsla sitter i huvudet.

PS: I förrgår kväll mejlade jag Skatteverket och frågade hur jag skulle göra om jag ville ha min dotters personbevis på engelska. I dag kom personbeviset med posten.

Expressen och Sydsvenskan skriver mer.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , .

Vem hanterar Ola Lindholms kris?

Till att börja med … detta är inte kritik av Ola Lindholm, han befinner sig under hårt medialt tryck och jag hoppas verkligen att han kommer tillbaka som den fantastiska programledare för barnprogram som han har varit i många år. Jag inleder med detta för jag vet hur det brukar rassla till i kommentarsfältet när man skriver om kvällstidningarnas arbetsmetoder som jag inte försvarar på något sätt.

SVT- och Kamratpostenprofilen Ola Lindholm har gjort en blogg med ett inlägg där han kommenterar misstankarna om att han har använt kokain. Den som läser inlägget ser snabbt att det är skrivet i affekt.

Det får mig att fundera på hur SVT och Kamratposten hjälper sina anställda. Jag har ingen aning om ifall Ola Lindholm har tagit kokain, jag skulle bli förvånad om han har gjort det men konstigare saker har hänt. Däremot måste han och hans arbetsgivare förstå att det finns ett enormt medialt intresse för misstankarna som må sakna grund men de finns där ändå. Han har varit en profil för barnprogram i många år så det är inte så konstigt att Expressen vill ha hans kommentar.

Någon från SVT eller Kamratposten borde ha satt ner foten och berättat för Ola Lindholm att grunden i all krishantering är att man aldrig någonsin ska hantera sin egen kris. Det är nämligen precis vad Ola Lindholm har gjort med ovan nämnda blogginlägg och det är inte så lite sorgligt för det riskerar att svärta ner hans mycket goda rykte.

Deepedition, Charlotte Perrelli och Johan Folin skriver mer.

Johan Folins inlägg är särskilt intressant för Ola Lindholm har fått behandling för problem med sina ögon, Folin länkar till en artikel i American Journal of Ophtalmology som säger att “Patients should be informed that their urine may test positive for cocaine, if assayed according to US federal guidelines and using the protocol employed in this study, up to 2 days after undergoing testing for Horner syndrome.“,

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , .

Varför inte öppenhet i valet av talman?

Jag bor i Göteborg som har 18 ledamöter riksdagen och dessa har just röstat på Per Westerberg eller Kent Härstedt till att bli talman.  Reglerna säger att valet av talman ska ske slutet, riksdagsledamöterna ska lägga en lapp i en urna och vi får aldrig veta vem som röstar vad.

Sverige är ett öppet land på många sätt men uppenbarligen inte när det gäller valet till rikets näst högsta ämbete. Det är lite konstigt.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , .

Per Schlingmann kan visst bli minister … snart

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann har avgått som partisekreterare och alla medier utesluter att Fredrik Reinfeldt kommer att utse honom till minister. Skälet är grundlagens krav på att man måste ha varit svensk medborgare i minst tio år för att kunna utses till statsråd.

Det är helt riktigt, grundlagen har detta krav, men då glömmer man en sak; i våras beslutade riksdagen att ta bort det. Den 19 september var det val och om den nyvalda riksdagen fattar samma beslut som i våras så försvinner det. Det är mycket troligt att riksdagen kommer fatta det beslutet och då kan Reinfeldt utse Schlingmann till statsråd.

Jag har naturligtvis ingen aning om vilka planer Fredrik Reinfeldt har för Per Schlingmann men det är för tidigt att påstå att Reinfeldt har ett konstitutionellt hinder för att ta in Schlingmann i regeringen. Han har det nu, men inte länge till.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , .

Om vikten av att vara först

Precis som alla andra som spelar i band finns jag på Myspace, här och här. Myspace visar tydligt varför det är viktigt att vara först med en idé, om man är först och får alla att haka på kan man nämligen vara hur kass som helst. Folk kommer att vara kvar ändå för det är ju “där alla är så då måste vi också vara där”.

Dåliga saker med Myspace är:

  • De har en begränsning som gör att man inte får ladda upp låtar som väger mer än sex megabyte. Man får ladda upp tio låtar á sex megabyte, totalt 60 megabyte. vilket skapar problem för alla som spelar musik med lite längre låtar. En lösning vore att ta bort gränsen per låt och ha en begränsning för vad man får ladda upp sammanlagt. De skulle kunna sätta gränsen till 60 megabyte så slipper de skaffa mer utrymme.
  • Det är i princip omöjligt att göra en snygg sida. Det grafiska är mycket begränsat.
  • Man kan inte lägga musik på en annan server och länka den så att den hamnar i spelare på Myspace.

Men, kanske du säger, om du tycker det är så dåligt så lämna Myspace. Tja, svarar jag, det skulle jag gärna göra men det är ju där alla är.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om ,

Idoldöden är inte så konstig

Aftonbladet skriver att karriären för gamla Idol-deltagare oftast inte lyfter efter programmets slut. Agnes Carlsson lyckades. Darin, Kevin Borg och EMD också om man tänjer lite på begreppet “lyckas” men sedan är det inte så mycket mer.

Jag gillar programmet och jag har inte missat många avsnitt genom åren. Trots det är jag inte ett dugg förvånad över idol-döden, det är nämligen dramaturgin som gör programmet populärt, inte musiken.

Dramaturgin blir bra när någon som tror att han/hon är guds gåva till musiken visar sig vara kass och den blir ännu bättre när en osäker och blyg person som tvivlar på sig själv visar sig vara … om inte guds gåva till musiken så åtminstone något åt det hållet. Det är en dramaturgi som verkligheten i musikindustrin inte kommer närheten av för där handlar det om två enkelt definierade saker: extrem konkurrens och förmågan att beröra.

Deltagarna i Idol misslyckas oftast med båda dessa. I programmet får de en fantastisk plattform för marknadsföring, TV-tid på bästa sändningstid, och då är det naturligtvis inga större problem att hävda sig i konkurrensen. Det försvinner när sista avsnittet är sänt.

Det andra, förmågan att beröra, är lika enkelt att skriva som det är svårt att genomföra. Håkan Hellström sjunger så falskt att det kryper i kroppen på mig men ingen kan ta ifrån honom att han är en underhållare som sprider glädje. Han har en egen identitet som har gjort honom till en av Sveriges mest populära artister.

Idol-vinnarna har ingen egen identitet alls. När finalen är avklarad ska vinnaren spela in sång över färdigskriven och redan inspelad musik. Det är så långt ifrån Håkan Hellström som man kan komma för det står inte för något annat än att tjäna pengar och det har ingen egen identitet. Det kanske ger en placering på någon försäljningslista men det ger i ärlighetens namn inte särskilt mycket med tanke på hur många som har legat där genom åren.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om ,

Voddlers fiasko

Tänkte skriva något om Voddler med tanke på att det funkar så j*¤vla dåligt men så upptäckte jag att Kulturbloggen redan har formulerat mina tankar.

I ett pressmeddelande säger Warner Bros VD Lars Håkansson att han är imponerad över lättillgängligheten i programmet. Det må vara hans uppfattning men själv är jag riktigt fascinerad över hur dåligt Voddler funkar. Jag har installerat det på två datorer men jag har inte lyckats se någonting. Jag är i och för sig inte en del av teknologernas avant garde men det måste man väl inte vara för att få en påstått enkelt tjänst att fungera?

Bloggar om och annat Intressant.

Yttrandefrihet betyder inte “att djävlas”

I början av 90-talet när jag gick i gymnasiet kom några nazister till min skola och la en folder om förintelsen i alla 1.200 elevers skåp. Det var en flera sidor lång genomgång som i punktform la fram “bevis” för att förintelsen aldrig hade ägt rum. Jag minns att den var mycket genomarbetad och att det var mycket i den som lät rimligt, jag kunde ju ingenting om kemikalier och annat som användes i nazisternas koncentrationsläger. Jag tvivlade aldrig på att förintelsen hade ägt rum men det var som sagt några saker som lät skumma.

Tack och lov reagerade lärarna på skolan direkt. Innan dagen var slut hade alla elever fått en genomgång av folderns argument. Lärarna gick igenom hela häftet och pekade ut bristerna, felaktigheterna och de rena lögnerna. Sedan visade de alla bevis för att förintelsen hade ägt rum och när lektionen var slut var det ingen i min klass som trodde på det som stod i häftet. Bevisen var förkrossande, förintelsen hade ägt rum.

Det här ett av mina starkaste minnen från gymnasiet och mina lärares mycket viktiga genomgång kom för att vi har yttrandefrihet i Sverige. Yttrandefriheten gjorde att nazisterna fick sprida sina stolligheter på ett sätt som de kanske inte hade gjort om det var förbjudet. Den gjorde att vi fick höra motargumenten.

Jag har en syn på yttrandefrihet som är evolutionär. Låt nazister sprida sina dumheter och låt oss andra bemöta dem. Om vi tror på våra argument borde vi inte ha några problem att övertyga andra om att förintelsen ägde rum. I många länder är det förbjudet att förneka förintelsen men tro inte för ett ögonblick att de saknar förintelseförnekare. Deras åsikter gror i det fördolda och vanligt folk får mycket sällan eller aldrig höra motargumenten.

Yttrandefriheten och Lars Vilks

Jag har inte hört någon seriös debattör ifrågasätta Lars Vilks rätt att rita teckningen han har ritat. Jag tänker inte gå in på motiven till varför han har ritat teckningen för det blir vara spekulationer.

Däremot skulle jag aldrig ha ritat teckningen själv. Jag har många vänner som är religiösa. De beskriver sin religiositet som en djupt personlig känsla. Ingen av dem tror på sin respektive religions skapelseberättelse men de säger att de har en känsla att det finns en högre makt och att denna känsla genomsyrar hela deras liv. Det har jag mycket stor respekt för.

Därför tycker jag att det är väldigt onödigt att häckla dem genom att framställa en viktig person, i det här fallet Muhammed, som en hund. Visst, det är tillåtet men vad är poängen med att göra det? Man måste inte förolämpa folk bara för att det är tillåtet.

Bloggar om , , , och annat Intressant.

SVT försöker stoppa gratis marknadsföring

Jag läser i Expressen att SVT har anställt en person som ska se till att melodifestivalens vinnarlåtar plockas bort från Youtube. Det rör sig tydligen om rättvisa, ingen låt ska få fördel av att ha spelats många gånger innan finalen om några veckor. Det är oklart vad det är för fel med att folk lyssnar på låtar som de gillar men det är en annan sak.

Viral marknadsföring handlar om att ett företag gör ett reklamklipp som sprids över nätet av personer som inte är anställda av företaget. Det sprids enligt principen “det där var kul/bra/häftigt, jag skickar länken till alla jag känner“. Jag ska inte gå så långt så att jag påstår att det är viralt att lägga ut en vinnarlåt i melodifestivalen på Youtube, spridningen är tillräckligt stor och omfattande, men det är konstigt att SVT försöker hindra personer att marknadsföra deras mest sedda program.

Bloggar om , , och annat Intressant.

Grekland visar behovet av öppenhet

Då och då väcks tankar om att den svenska offentlighetsprincipen är för omfattande. Ett exempel är den före detta riksrevisorn Inga-Britt Ahlenius i Jasenko Selimovićs utmärkta TV-program “Allvarligt talat” från 2004. (se videon nedan)

Grekland är ett aktuellt exempel på hur det kan gå. I dag kostar en euro mindre än tio kronor och det är första gången sedan i november 2008. Det finns två orsaker: den första är att kronan har stärkts efter Riksbankens besked att höja räntan nästa år. Den andra är att euron har försvagats kraftigt på grund av den dåliga ekonomin i eurolandet Grekland.

Öppenhet i kombination med fria och oberoende medier är ett utmärkt sätt att motverka fusk och korruption. Inför Greklands byte av valuta till euron 2001 redovisade den grekiska regeringen under ledning av socialisten Kostas Simitis statistik som visade att den grekiska ekonomin var i bra skick. Det visade sig vara en lögn.

2004 bytte Grekland regering och den konservative Kostas Karamanlis blev premiärminister, en post han hade till förra året då socialisten Georgios Papandreou tog över. Papandreou upptäckte att den konservativa regeringen hade fuskat med redovisningen av budgetunderskott som visade sig vara många gånger större än tidigare vad regeringen hade redovisat.

Om Grekland hade haft samma öppenhet och kontrollmöjligheter som vi har i Sverige skulle det som nu äventyrar hela eurozonens ekonomi inte ha kunnat inträffa. Då hade vem som helst kunnat granska siffrorna och hitta eventuella felaktigheter. De som vill ha inskränkningar i den svenska offentlighetsprincipen borde tänka på det.

Bloggar om , , , , och annat Intressant.

Go to Top