Jag läser i DN att den tyska delstaten Bayern fortfarande envisas med att hävda att de har upphovsrätten till Adolf Hitlers bok Mein Kampf. Det är mycket märkligt.

Tysk lag stadgar tydligen att den ekonomiska upphovsrätten ägs av staten i 70 år från upphovsmannens död. Detta till skillnad från i Sverige där upphovsrätten går i arv och där arvingarna är de enda som kan hävda den ekonomiska upphovsrätten om inte upphovsmannen har sålt den till exempelvis ett förlag. Om det inte finns några arvingar eller förlag finns således ingen som kan hävda upphovsrätten och då blir verket i praktiken fritt. Adolf Hitler har inga arvingar och förlaget som gav ut boken på 30-talet hade gått i konkurs. Därför vann ett svenskt förlag en tvist mot Bayern i (den svenska) Högsta Domstolen.

Man kan tycka vad man vill om upphovsrätten, jag gillar den, men det är anmärkningsvärt att en stat försöker blockera mångfaldigande av ett verk på det här sättet.

Jag har läst Mein Kampf och den är usel på många sätt:

För det första förespråkar den ett samhälle som jag inte vill ha. Jag är inte nazist så jag behöver knappast gå in på saken närmare.

För det andra är den full av logiska luckor. Hitlers politik bygger på rasbiologiska antaganden där den germanska (som han hänvisar till mycket oftare inte den ariska) rasen är överlägsen alla andra. Om man nu skulle köpa det antagandet skulle man ju kunna anta att avkomman från två människor av olika ras skulle bli ett medelvärde mellan de två. Icke sa Nicke. Hitler hävdar att avkomman då skulle bli lägre stående än den lägst stående förälderns ras. Alltså, om en arier får barn med en jude kommer barnet stå lägre än juden. Det “bevisar” han med att en räv inte skulle para sig med en varg. Hänger du med? Nej, inte jag heller.

För det tredje är den uselt skriven. Meningarna sträcker sig ofta över fem rader och han proppar dem fulla med bisatser så det blir ganska svårläst.

Boken finns att köpa på antikvariat lite här och var och många bibliotek har den. Jag rekommenderar att du läser den. Säga vad man vill men den har präglat Europas historia en hel del.

Uppdaterat

Signaturen “Nos” har upplyst mig om att Mein Kampf finns att köpa på Bokus. Tack för tipset.

Bloggar om och annat Intressant