Kommunikation

Malmö FF vårdar varumärktet, AIK däremot…

I går när Malmö FF spelade mot Helsingborg slängdes en smällare mot Helsingborgs målvakt och en åskådare kom in på planen och gav sig på målvakten. Domaren valde att avbryta matchen.

I många intervjuer har Malmös klubbordförande Håkan Jeppsson argt sagt att attacken mot Helsingborgs målvakt kommer att skada Malmö FF:s varumärke. I normala fall är det säkert sant men frågan är om det är så här för Malmö FF agerar föredömligt:

  1. De gick ut med att de accepterar att tilldömas förlust i matchen långt innan Svenska Fotbollförbundet ens har väckt frågan.
  2. De ber supportrarna om ursäkt och kompenserar dem genom att bjuda på inträdet till den första kvalmatchen till Champions League. Det innebär en förlust i mångmiljonklassen för klubben.
  3. Efter att ha sett intervjuer med företrädare för klubben går det inte att ta miste på att de är fly förbannade över attacken mot Helsingborgs målvakt och över att en av deras supportrar kastade in en smällare på planen.
  4. Budskapet från klubben har entydigt varit att de inte accepterar våld på arenorna.

Jämför detta med AIK:s agerande efter att en videogranskning visat att en av deras supportrar kastade ett knallskott mot domaren i matchen mot Syrianska. De överklagar och ifrågasätter videogranskningen.

I den ena vågskålen finns poäng i Allsvenskan, poäng som kan bli väl så viktiga när säsongen summeras då det ofta skiljer ganska lite mellan klubbarna.

I den andra vågskålen finns markeringarna mot våld på läktarna, säkerheten för spelarna, varumärket för klubben, varumärket för fotbollen och säkert några saker till.

Malmö FF valde det ena, AIK valde det andra.

Mina Moderata Karameller, Ipse Cogita, Johan Linander, Bästa Sorten, Calle Rockbäck, Röda Berget, Bara Ben, och Katarina Brännström skriver mer.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , , , , .

Vem tror på Viktor Muller längre?

Viktor Muller, styrelseordförande i Saab, har återigen klantat till kommunikationen och jag har tappat räkningen för vilken gång i ordningen det är. För någon månad sedan förnekade han att Saab hade problem med likviditeten för att ett par dagar senare knysta något om att de hade diskuterat uteblivna betalningar med underleverantörer, samma underleverantörer som hävdade att de inte hade fått betalt på flera månader. Först förneka problem, sedan erkänna … lite grann men Muller började med att klaga på underleverantörerna och skälla på dem för att de hade berättat att de inte hade fått betalt. Han måste förstå att det inte går att tricksa med information på det sättet.

Nu visar det sig att förhandlingarna med kinesiska Hawtai har havererat så Saab har ont om pengar… igen. Detta trots att Muller hävdade att han kunde driva Saab när han tog över bolaget för drygt ett år sedan. Nu skriver GP, DN, SvD, GT och många andra medier att Saab inte har råd att bygga bilar.

Nästa gång Viktor Muller offentliggör ett avtal och påstår att allt är fixat så kommer åtminstone jag att vara skeptisk.

Ledarbloggen hos Helsingborgs Dagblad och Politikerbloggen skriver mer.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , .

Är det bara jag…

… som skrattar så jag gråter när jag ser det här? Titta och njut och ge det åtminstone 40 sekunder så att du förstår vad det handlar om.

Niclas Strandh på Strand.Digital Pr har skrivit mer om varför det är så bra och jag har inget att tillägga.

Kanske årets sämsta mediestrategi

Djurgårdens IF har en mycket märklig mediestrategi och jag förstår i ärlighetens namn inte vad de vill uppnå. De har beslutat att inte låta skrivande journalister få se deras hemmapremiär mot Helsingborgs IF i fotbollens allsvenska.

Det är sedan tidigare bestämt att matchen ska spelas inför tomma läktare som ett straff för våldet i matchen mot Assyriska Föreningen i höstas då några av Djurgårdens supportrar stormade planen och slog ner en av Assyriskas spelare.

De som känner mig vet att jag älskar fotboll. Däremot hatar jag när supportrar ställer till det för den förkrossande stora majoritet av supportrar som vill se fotboll och lida eller glädjas tillsammans med sitt lag. Det är rimligt att Svenska Fotbollförbundet tar våra intressen till vara och reagerar när det uppkommer våld på landets arenor.

En av de få sanktionsmöjligheter som förbundet har är att låta lag spela inför tomma läktare, det innebär ett stort ekonomiskt avbräck för föreningen som förlorar biljettintäkter. Det kan förhoppningsvis också leda till en självsanering i supporterkretsar.

Djurgårdens agerande stärker möjligen varumärket gentemot vissa supportrar men det spelar i ärlighetens namn inte så stor roll, de går på matcherna ändå. Djurgården hade chansen att markera mot våldsverkare men de väljer att sitta och sura när Fotbollförbundet reagerar. Mycket klantigt.

Lars Johansson, Dagens Nyheter, Helsingborgs Dagblad och Aftonbladet skriver mer.

Bloggar om , , , , , , och annat Intressant.

Hur skulle Moderaterna annars göra?

Moderaterna har dokumentet “Nya moderaterna – En guide till nya moderaternas utseende” slagit fast hur de vill att de ska uppfattas. Det är i ärlighetens namn inte konstigt alls men ändå har det uppstått en diskussion.

Enligt ett rykte (som jag inte tänker ägna en sekund åt att försöka få bekräftat för så viktigt är det inte) har Moderaterna plockat ner dokumentet från sin hemsida efter diskussionen om hur Moderater bör klä sig. Du hittar dokumentet hos Moderaterna i Jönköping. Om du inte orkar läsa kan jag upplysa dig om att ett stycke på en av de 32 sidorna handlar om kläder. De andra sidorna handlar om typsnitt, färger och allt annat som hör en grafisk profil till.

Partierna verkar i en miljö där bilden av dem betyder allt. Moderaterna har gjort eller håller på att göra sig själva folkligare och komma bort från stämpeln som ett parti för rika. Man kan tycka vad man vill om det men det är deras ambition. När de nu vill det är det väl inte så konstigt att de uppmanar sina företrädare att deras kläder ska vara “vardagliga”. Jag vågar lova att om Socialdemokraterna upptäckte att alla deras företrädare gick klädda i flanellskjortor så fort de visade sig skulle de göra samma sak.

Aftonbladet skriver mer.

Bloggar om , och annat Intressant.

Go to Top