Politik

Valanalyser efterlyses

Jag är ute efter valanalyser från Folkpartiet och Centern och det går … så där. Inte ens deras partihögkvarter i Stockholm har dem. Folkpartiet gjorde sitt bästa val 1952 och Centern gjorde sitt bästa val 1973. Det är valanalyser från den här perioden och framåt som jag är ute efter.

Om du har någon eller några på lager någonstans eller om du vet var man kan få tag på dem så får du gärna höra av dig. Mejla till alexander(a)medborgarjournalisten(punkt)se

Juholt måste lära sig att tagga ner

  • Jan Eliasson = Politisk lättviktare
  • Thomas Bodström = Spelat fotboll längre än vad han varit politiker (inte sant)
  • Jas = Bombplan

Håkan Juholt har varit en av de ledande i den svenska politiska diskussionen och man får väl säga att resultatet har varit … så där. Om han vill bli respekterad av människor som inte är medlemmar i Socialdemokraterna är det dags att lägga sluggern Juholt åt sidan och ta fram statsmannen Juholt.

Det blir fånigt när han avfärdar FN:s före detta biträdande generalsekreterare och före detta utrikesminister som en lättviktare.

Det blir fånigt när han försöker förlöjliga och förminska Thomas Bodström genom att felaktigt påstå att Bodström varit fotbollsspelare längre än politiker. Bodström spelade i allsvenskan i tre år medan han var justitieminister i sex år och sedan riksdagsledamot i ytterligare fyra år. Om Juholt på allvar tycker att det inte räcker så har Socialdemokraterna problem.

Och så historien med Jas i Libyen…

Juholt var kategorisk i sitt tal på 1:a maj, Jas-planen skulle tas hem. Några veckor senare tyckte han att det var en bra idé att hjälpa till med spaning för att upprätthålla vapenembargot. I går sa han i Aftonbladet att han hade gjort ett misstag med Libyen men så kunde han ändå inte lägga band på sig, han var tvungen att slugga till med att han inte ville skicka bombplan till Libyen.

Jaha, han vill alltså att Sverige ska spana från luften men det ska tydligen helt ske utan Jas där S:et i förkortningen står för just “Spaning”. Frågan är hur han vill att den spaningen ska gå till då för några andra lämpliga plan har vi inte. Naturligtvis vet Juholt om detta men av någon anledning kände han ändå ett behov av att slugga till det igen.

DN, DN, Expressen, Expressen, Aftonbladet, Jonas Morian, Sydsvenskan, Värmlands Folkblad, Ulf Bjereld och Högbergs tankar skriver mer.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , , , .

Att inte ha läst är inget hinder

Det är tydligen helt i sin ordning att yttra sig om en bok som man inte har läst.

Diskussionen om Thomas Bodströms senaste alster går het på Facebook och Twitter. Jag har sett människor av flera partifärger (men de flesta är sossar) komma med tvärsäkra yttranden om boken och dess innehåll men också om Bodströms motiv för att skriva den. I några trådar jag har lite försynt ställt frågan “Har du läst boken?”. Det har ingen gjort.

Så…

  • Obamas memoarer som kommer något efter att han avgår som president är lika välskriven som hans “Min far hade en dröm” från 1995. Vi får reda på att han egentligen är emot dödsstraff men att han var tvungen att hålla det hemligt för att kunna bli omvald 2012.
  • Fredrik Reinfeldts memoarer som kommer några år efter att han avgår som statsminister är inte riktigt lika bra men den är spännande och läsvärd ändå.
  • Ulf Lundell kommer inte heller i nästa bok ha lyckats klura ut hur “Kvinnan” tänker och fungerar. Men självklart avgudar han henne.

Vadå, måste man ha läst en bok för att kunna yttra sig om den?

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , .

Ett propagandagrepp utan dess like

Nu kan jag åka på en stämning om upphovsrättsbrott eller varumärkesintrång men det struntar jag i. Bring it on Egmont och Migrationsverket för när ni riktar propaganda mot barn så får ni skylla er själva.

Jag ser i Helsingborgs Dagblad att Migrationsverket har använt sig av Bamse för att göra en informationstidning om svensk flyktingpolitik (om du vill se serien så klicka på länken). Flyktingpolitiken beskrivs i vanliga Bamse-termer där det mesta är gulligt men ibland liiite jobbigt. Killen som ska utvisas tycker att det ska bli roligt att träffa sina kusiner och han blir väl mottagen på flygplatsen i hemlandet. En precis lika korrekt av svensk beskrivning av svensk flyktingpolitik skulle kunna se ut så här:

Om någon kommer till Sverige, söker asyl, får barn under den långa tiden som staten behöver för att utreda ärendet och sedan får avslag på sin ansökan så resonerar staten på följande sätt:

Alla måste ha sina tillstånd i ordning innan man kommer till ett land. Om en person inte anses ha flyktingstatus måste han åka tillbaka till sitt hemland och söka ett vanligt uppehållstillstånd. Ansökan är en ren formsak och den går så gott som alltid igenom då staten oftast inte vill skilja barn från sina föräldrar även om det finns undantag.

Problemet är att föräldern inte får lämna in sin ansökan från Sverige, han/hon måste åka tillbaka till sitt hemland och i många fall vänta i minst sex månader innan svaret kommer. Alla som är föräldrar kan ju föreställa sig hur det skulle kännas att skiljas från sitt barn under så lång tid och alla som har varit barn kan ju föreställa hur det skulle kännas att skiljas från en förälder under så lång tid.

Innan Riksdagen klubbade den nu gällande utlänningslagen bereddes den i Socialförsäkringsutskottet. I betänkandet därifrån kan man läsa att fyra borgerliga ledamöter yrkade att Sverige skulle göra ett undantag när den sökande hade barn i Sverige och att man skulle kunna lämna in sin ansökan i Sverige.

Vidare anser vi att undantag i vissa fall måste kunna göras från kravet i 5 kap. 18 § NUtlL på att uppehållstillstånd på grund av anknytning skall sökas från hemlandet, t.ex. vid graviditet eller om personen har barn i Sverige.

Ledamöterna backade från sin reservation när lagen klubbades i Riksdagen så alla ledamöter, från Vänsterpartiet till Moderaterna, röstade enigt ner den.

Detta glömmer staten nu bort i en glättig propagandabroschyr riktad mot barn.

Björn Fridén, Henrik Alexandersson, Tokmoderaten, Hanna Fridén, Beezlebjörn, Enligt min humla, Svenska Dagbladet, GP, GP Kultur, Expressen och Aftonbladet skriver mer.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , , .

Socialdemokraterna gjorde visst ett dåligt val i Västra Götaland

En koll bland socialdemokratiska kommentarer i media och på Facebook visar att många Socialdemokrater är nöjda med valresultatet från i söndags när det var omval till Västra Götalandsregionen. Många säger saker som att “nu har du vänt”. Det som ses som negativt är det låga valdeltagandet, SD:s framgång och att det råder ett oklart majoritetsförhållande.

Regionen bildades 1999 och det har hållits fyra godkända regionval sedan dess: 1998, 2002, 2006 och 2011. Finns det då skäl för Socialdemokrater att vara nöjda? Knappast för Socialdemokraterna har aldrig gjort ett sämre regionval än i år.

Ja men, kanske det Socialdemokratiska PR-maskineriet säger, vi gjorde ju ett bättre val än i det underkända valet 2010.

Det är förvisso sant om man ser till regionen som helhet där Socialdemokraterna gjorde hyfsade  val i Skaraborg, Norra Älvsborg och Södra Älvsborg som drog upp helheten. Så dock inte i Göteborg. Socialdemokraterna har faktiskt aldrig gjort ett sämre regionval i Göteborg, även om man räknar med det underkända valet 2010.

Den näst sista punkten är alltså det underkända valet 2010.

Det är tydligt att många Socialdemokrater har vant sig vid en permanent lägre nivå än tidigare.

Maria Hagbom, Björn Andersson, Bengt Silfverstrand, Staffan Lindström, Karin Engdahl och Tokmoderaten skriver mer.

Och till min glädje noterar jag att SOM-institutet sätter igång forskning om omvalet. Det ska bli spännande att läsa.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , ,

Go to Top