Granskning

Re-write på en re-write

När jag gick på journalisthögskolan fick vi lära oss hur användbart det är att rerajta (ett verb på uttrycket re-write). Det går ut på att man kollar utländska tidningars hemsidor för att hitta nyheter och så gör man en egen grej av något man hittar. Egen grej kanske är att överdriva, oftast handlar det om att översätta till svenska. Det är ett snabbt och enkelt sätt att se till att tidningens hemsida uppdateras ofta eller att fylla ut lite yta i papperstidningen.

Som många andra idealistiska blivande journalister förvånades jag och mina klasskamrater detta av två skäl:

  1. Det rör sig om en stöld på en annan journalists arbete.
  2. Om det är något fel i den ursprungliga artikeln för man vidare felet.

Jo, det höll lärarna med om men “så gör alla”, det hade lärarna rätt i men det går inte desto mindre att diskutera det lämpliga i det.

Sarah Palin kandiderar

Några svenska medier rapporterar att Sarah Palin förmodligen kommer att kandidera i republikanernas primärval. Det rör sig bland annat om Aftonbladet, Blekinge Läns Tidning, Dagens Nyheter och Dagen (ej på nätet). Tidningarna nämner att Sarah Palin har planerat en bussturné och köpt ett hus i Arizona där hon enligt spekulationerna ska ha sitt kampanjhögkvarter då hemstaten Alaska ligger för långt bort.

Jag misstänker att informationen från början kommer från den här artikeln i New York Times för allt som de svenska tidningarna nämner finns i den artikeln.

Nu har det dock skruvats ett varv till för Expressen har gjort en re-write på en re-write (se bilden till höger). Expressen hänvisar till Aftonbladet som hänvisar till Sûddeutsche Zeitung. Det är bara att hoppas att ingen länk i kedjan missuppfattade något.

I dag lyfter jag på hatten…

… för Svenska Dagbladet som har en reporter på plats och skriver om samma sak på ett bra sätt.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om ,

Ett propagandagrepp utan dess like

Nu kan jag åka på en stämning om upphovsrättsbrott eller varumärkesintrång men det struntar jag i. Bring it on Egmont och Migrationsverket för när ni riktar propaganda mot barn så får ni skylla er själva.

Jag ser i Helsingborgs Dagblad att Migrationsverket har använt sig av Bamse för att göra en informationstidning om svensk flyktingpolitik (om du vill se serien så klicka på länken). Flyktingpolitiken beskrivs i vanliga Bamse-termer där det mesta är gulligt men ibland liiite jobbigt. Killen som ska utvisas tycker att det ska bli roligt att träffa sina kusiner och han blir väl mottagen på flygplatsen i hemlandet. En precis lika korrekt av svensk beskrivning av svensk flyktingpolitik skulle kunna se ut så här:

Om någon kommer till Sverige, söker asyl, får barn under den långa tiden som staten behöver för att utreda ärendet och sedan får avslag på sin ansökan så resonerar staten på följande sätt:

Alla måste ha sina tillstånd i ordning innan man kommer till ett land. Om en person inte anses ha flyktingstatus måste han åka tillbaka till sitt hemland och söka ett vanligt uppehållstillstånd. Ansökan är en ren formsak och den går så gott som alltid igenom då staten oftast inte vill skilja barn från sina föräldrar även om det finns undantag.

Problemet är att föräldern inte får lämna in sin ansökan från Sverige, han/hon måste åka tillbaka till sitt hemland och i många fall vänta i minst sex månader innan svaret kommer. Alla som är föräldrar kan ju föreställa sig hur det skulle kännas att skiljas från sitt barn under så lång tid och alla som har varit barn kan ju föreställa hur det skulle kännas att skiljas från en förälder under så lång tid.

Innan Riksdagen klubbade den nu gällande utlänningslagen bereddes den i Socialförsäkringsutskottet. I betänkandet därifrån kan man läsa att fyra borgerliga ledamöter yrkade att Sverige skulle göra ett undantag när den sökande hade barn i Sverige och att man skulle kunna lämna in sin ansökan i Sverige.

Vidare anser vi att undantag i vissa fall måste kunna göras från kravet i 5 kap. 18 § NUtlL på att uppehållstillstånd på grund av anknytning skall sökas från hemlandet, t.ex. vid graviditet eller om personen har barn i Sverige.

Ledamöterna backade från sin reservation när lagen klubbades i Riksdagen så alla ledamöter, från Vänsterpartiet till Moderaterna, röstade enigt ner den.

Detta glömmer staten nu bort i en glättig propagandabroschyr riktad mot barn.

Björn Fridén, Henrik Alexandersson, Tokmoderaten, Hanna Fridén, Beezlebjörn, Enligt min humla, Svenska Dagbladet, GP, GP Kultur, Expressen och Aftonbladet skriver mer.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , , .

Go to Top