Följdfrågan

Sverigedemokrater svamlar om fotoförbud

Den till Sverigedemokraterna närstående hemsidan Avpixlat är ute på ett område där de visar att de inte har koll på vad de sysslar med. Det gäller att personalen på en förskola inte vill att man fotograferar under morgondagens Lucia-firande. Avpixlats redaktion skriver anonymt och i vanliga fall tycker jag inte om att argumentera mot anonyma personer men nu gör jag ett undantag för detta är så jäkla dumt.

När man går på någon av landets journalisthögskolor (ja, jag har gått på en sådan) får man lära sig att man alltid ska fråga föräldrar eller annan personal om lov innan man fotograferar barn. Våra lärare tjatade om det varenda gång vi lämnade skolan med en kamera och det berodde inte som Avpixlat säger på att vi skulle skydda gömda flyktingar. Det berodde på att många barn lever med skyddad identitet för att barnet och dess mamma gömmer sig från barnets pappa som misshandlar dem.

Men, kanske någon Sverigedemokrat muttrar, det är ju föräldrar där, inga pressfotografer. Jag förstår invändningen men det hjälper tyvärr inte. Förskolepersonalen har ett ansvar för att skydda barn med skyddad identitet och de har ingen kontroll på en bild som jag tar, jag kan utan någon illvillighet lägga den på Facebook så att det gömda barnets pappa kan se den.

Tänk dig följande hypotetiska scenario:

Göteborgs-posten publicerar en bild på femårige Ahmed som är stalledräng i Lucia-tåget på sin förskola. Ahmed har en svensk mamma och en arabisk pappa som har misshandlat dem båda sönder och samman så de gömmer sig från honom under skyddad identitet. Göteborgs-Postens fotograf var inte uppmärksam, utanför förskolan finns en känd staty som råkade komma med på bilden. Ahmeds pappa ser bilden, känner igen statyn och dagens efter ställer han sig utanför sin sons förskola. När mamman kommer och hämtar sonen på eftermiddagen följer han efter dem i smyg för att se var de bor. Dagen efter ställer han sig utanför deras dörr och när mamman kommer ut slår han ihjäl henne. Hennes grannar hör honom skrika “Trodde du att du skulle kunna smita ditt djävla luder, jag såg bilden i GP” medan han slår ihjäl henne.

Avpixlat klagar ofta på gammel-medier. Vad tror ni att de skulle skriva om ovanstående hände i verkligheten?

Intressant? Läs vad andra har skrivit om ,

SJ:s uppnådda PR-mål

SJ har lyckats med ett PR-trick om sin försämrade resegaranti.

Tidigare gällde att man fick tillbaka hela biljettkostnaden om förseningen var större än 20 minuter per rest timme. Om en resa som normalt tog två timmar blev 40 minuter försenad fick man resecheckar som motsvarade värdet på biljetten man hade köpt. Så är det inte längre.

EU har antagit ett direktiv som har inneburit en försämring för oss i Sverige. Som vanligt i EU-sammanhang rör det sig om miniminivåer där ingen får vara sämre men den som vill får vara bättre. Det är alltså inte EU:s fel att resegarantin har försämrats för SJ hade kunnat ha kvar de gamla reglerna om de hade velat. Men…

… SJ var snabba och anpassade sig så villkoren försämrades. Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag de senaste dagarna har hört representanter från SJ säga olika varianter av “vi följer det EU-direktiv som finns” men jag undrar helt enkelt:

  • Varför har SJ försämrat resegarantin?

Bloggar om , och annat Intressant.

Fredrik Reinfeldts felräkning

Fredrik Reinfeldt (och faktiskt också Göran Hägglund) sa i partiledardebatten för ett par dagar sedan att 100.000 fler personer arbetar i dag jämfört med när den borgerliga regeringen tillträdde 2006. Siffran visade sig vara felaktig och Socialdemokraternas Tomas Östros har gått ut och spekulerat i om statsministern medvetet går ut med felaktiga siffror. Maken till dumheter…

Man kan tycka vad man vill om Fredrik Reinfeldt men en sak kan vi slå fast, han är inte korkad. Han vet att det han säger blir granskat, om han påstår något som är så felaktigt som det här visade sig vara så vet han att det kommer att komma fram och han vill naturligtvis inte stå med rumpan bar.

Det pratas ofta om att media förstärker politikerföraktet genom snuttifieringar och hårdvinklingar. Jag tror att det till viss del stämmer men jag är helt övertygad om att det Tomas Östros nu gör också förstärker politikerföraktet. När han påstår att statsministern ljuger medvetet stannar inte smutsen på statsministern. Det kletar ner alla politiker, också Tomas Östros.

Jag önskar att någon journalist hade frågat Tomas Östros om det.

Bloggar om , och annat Intressant

Go to Top