Sven Otto Littorin har avgått av personliga skäl. Detta vet vi:

  • Aftonbladet säger sig ha graverande uppgifter om Littorin som de inte tänker publicera i och med att “han inte längre en offentlig person“.
  • Littorin har gjort sig oanträffbar och han svarade inte på några frågor på presskonferensen där han meddelade sin avgång.
  • Det har uppstått en omfattande diskussion om hur media behandlar politiker, en diskussion där medierna inte kommer särskilt väl ut. Många medier ägnar sig därför nu åt någon form av krishantering och hävdar att de inte har kontaktat Littorins barn som han påstår. Expressens Thomas Mattsson går så långt att han meddelar att Statsrådsberedningen hävdar att Expressen inte har kontaktat Littorins barn.
  • Moderaten Kristina Axén Olin gick till Littorins försvar i P1:s Studio Ett där hon sa att redaktionen hade ringt till hennes barn då hon själv inte svarade i telefon. P1 kommenterade inte detta.

Alla som har varit i politiken vet att det är en mycket cynisk värld. Det handlar till stor del om att “komma väl ut” i offentligheten så att man vinner nästa val. Det är fel att prata om affärsidéer i politik men i brist på bättre ord kan man säga att politikens affärsidé är att vinna val.

Den uppenbara frågan är därför, vilka är det som krishanterar just nu och varför?

Aftonbladet…

… gör det genom att hävda att de inte har publicerat namn eller bilder på Littorins barn. Lena Mellin skriver att “På Aftonbladet har vi en mycket strikt policy när det gäller omyndiga. Deras föräldrar måste ge sitt godkännande. Vi intervjuar varken Littorins eller andra pappors barn utan att minst en förälder gett grönt ljus.

FRÅGA 1: Det är en sak att låta bli att genomföra en intervju men det finns ingen definition på vad en intervju är. Det är så många som oberoende av varandra har vittnat om att deras barn har kontaktats av media och det verkar osannolikt att alla dessa ljuger. Lena Mellin förnekar inte att Aftonbladet har kontaktat Littorins barn.

… Aftonbladet kommer inte att publicera uppgifterna om Littorin i och med att han nu har avgått. Vi kommer därmed inte att få reda på vad det är Aftonbladet har på Littorin.

FRÅGA 2: Är Aftonbladets uppgifter om Littorin verkligen så allvarliga att de kan motivera pressen de har satt på honom och kanske också hans barn?

FRÅGA 3: Aftonbladet hade inte samma princip när det gällde Lars Danielsson som avgick på grund av regeringens hantering av tsunamin. Varför ha en annan princip när det gäller Littorin?

Aftonbladet skriver att “Aftonbladet konfronterade Sven Otto Littorin med uppgifter om ett brott han pekats ut för. I 16 timmar vägrade han att svara på våra frågor – sen avgick han … För några veckor sedan kontaktades Aftonbladet av en person som hade uppgifter om ett brott arbetsmarknadsministern påstods ha begått … Aftonbladet har undersökt anklagelserna och dragit slutsatsen att uppgifterna är trovärdiga. Vi har bland annat tillgång till personens dator där uppgifter om ministern finns sparade.

FRÅGA 4: Om skäl talar för att en minister har begått brott, hur kan det inte ligga i allmänhetens intresse att få reda på det bara för att ministern avgår innan tidningen hinner publicera?

Sven Otto Littorin…

… vet naturligtvis om han har begått ett brott eller inte. Aftonbladet säger sa ha konfronterat honom med uppgifter om påstådd brottslighet, uppgifter som vi inte kan verifiera. Om det ligger något i påståendet är det inte alls konstigt att Littorin väljer att avgå innan publiceringen sker. Han blir då en mycket mindre belastning för regeringen vilket är av yttersta vikt drygt två månader före ett val.

Signerat Kjellberg, Jan Andersson, Jinge, Ingemar E.L. Göransson, Claes Krantz, Ola Möller, Magnus Fridholm och Stefan Olsson skriver mer.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , ,