Archive for oktober, 2010

Lena Mellin gör det igen

Tomas Bodström har valt att lämna riksdagen och Aftonbladets Lena Mellin analyserar. När jag gick på journalisthögskolan skrev jag och två studiekamrater vår C-uppsats (jag vet att det inte heter så efter Bologna men du förstår vad jag menar) om medias rapportering av Lars Danielsson efter tsunamikatastrofen.

Aftonbladet var en av tidningarna vi granskade och Lena Mellin återkom ofta. Vi slogs över att hon hittade på och ändrade sig fler gånger än vad vi kunde räkna och nu gör hon det igen.

I går skrev hon i en krönika att om Bodström väljer att stanna i USA ” är hans politiska karriär sannolikt slut.

I dag skriver hon i en krönika att “Men vi har inte sett honom för sista gången. Den saken är säker.

Kommentarer är överflödiga.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , .

Varför inte öppenhet i valet av talman?

Jag bor i Göteborg som har 18 ledamöter riksdagen och dessa har just röstat på Per Westerberg eller Kent Härstedt till att bli talman.  Reglerna säger att valet av talman ska ske slutet, riksdagsledamöterna ska lägga en lapp i en urna och vi får aldrig veta vem som röstar vad.

Sverige är ett öppet land på många sätt men uppenbarligen inte när det gäller valet till rikets näst högsta ämbete. Det är lite konstigt.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , .

Per Schlingmann kan visst bli minister … snart

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann har avgått som partisekreterare och alla medier utesluter att Fredrik Reinfeldt kommer att utse honom till minister. Skälet är grundlagens krav på att man måste ha varit svensk medborgare i minst tio år för att kunna utses till statsråd.

Det är helt riktigt, grundlagen har detta krav, men då glömmer man en sak; i våras beslutade riksdagen att ta bort det. Den 19 september var det val och om den nyvalda riksdagen fattar samma beslut som i våras så försvinner det. Det är mycket troligt att riksdagen kommer fatta det beslutet och då kan Reinfeldt utse Schlingmann till statsråd.

Jag har naturligtvis ingen aning om vilka planer Fredrik Reinfeldt har för Per Schlingmann men det är för tidigt att påstå att Reinfeldt har ett konstitutionellt hinder för att ta in Schlingmann i regeringen. Han har det nu, men inte länge till.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , .

Go to Top