Archive for juni, 2011

Om sport-”journalistiken”

Landslagsspelaren Oscar Wendt ska flytta från klubben FC Köpenhamn till Borussia Mönchengladbach i Tyskland. Det är inte så konstigt men en snabb titt på Expressens artikel visar hur kass sportjournalistiken kan vara ibland.

 

Det är inte så konstigt för fotbollsspelare byter ju som bekant klubb då och då men om man scrollar ner lite kommer man till följande:

 

Först var han på väg till Lissabon. Sedan till Feyernoord. Sedan till Köln. Men så hamnade han alltså i Mönchengladbach.

Det vore trevligt om sportjournalistiken kunde rapportera om mer än vem som vann vad och massa rykten. Med tanke på hur viktig idrotten är i ett socialt sammanhang och hur mycket pengar det finns där så borde det finnas en hel del att gräva i.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , .

Juholt måste lära sig att tagga ner

  • Jan Eliasson = Politisk lättviktare
  • Thomas Bodström = Spelat fotboll längre än vad han varit politiker (inte sant)
  • Jas = Bombplan

Håkan Juholt har varit en av de ledande i den svenska politiska diskussionen och man får väl säga att resultatet har varit … så där. Om han vill bli respekterad av människor som inte är medlemmar i Socialdemokraterna är det dags att lägga sluggern Juholt åt sidan och ta fram statsmannen Juholt.

Det blir fånigt när han avfärdar FN:s före detta biträdande generalsekreterare och före detta utrikesminister som en lättviktare.

Det blir fånigt när han försöker förlöjliga och förminska Thomas Bodström genom att felaktigt påstå att Bodström varit fotbollsspelare längre än politiker. Bodström spelade i allsvenskan i tre år medan han var justitieminister i sex år och sedan riksdagsledamot i ytterligare fyra år. Om Juholt på allvar tycker att det inte räcker så har Socialdemokraterna problem.

Och så historien med Jas i Libyen…

Juholt var kategorisk i sitt tal på 1:a maj, Jas-planen skulle tas hem. Några veckor senare tyckte han att det var en bra idé att hjälpa till med spaning för att upprätthålla vapenembargot. I går sa han i Aftonbladet att han hade gjort ett misstag med Libyen men så kunde han ändå inte lägga band på sig, han var tvungen att slugga till med att han inte ville skicka bombplan till Libyen.

Jaha, han vill alltså att Sverige ska spana från luften men det ska tydligen helt ske utan Jas där S:et i förkortningen står för just “Spaning”. Frågan är hur han vill att den spaningen ska gå till då för några andra lämpliga plan har vi inte. Naturligtvis vet Juholt om detta men av någon anledning kände han ändå ett behov av att slugga till det igen.

DN, DN, Expressen, Expressen, Aftonbladet, Jonas Morian, Sydsvenskan, Värmlands Folkblad, Ulf Bjereld och Högbergs tankar skriver mer.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , , , .

SVT fyller hårdrockskvoten för fem år till

SVT rensar i tablån den 3 juli när Metallica, Anthrax, Slayer och Megadeth spelar på Ullevi och sänder hela spelningen direkt. Vi hårdrockare har det minsann inte lätt. Ja men vadå, kanske du säger, de sänder ju hela spelningen och de sände ju hela Iron Maidens spelning på Ullevi 2005!

SVT behandlar sin musikbevakning som många friskolor gör med gymnastiken. Det är dyrt att bygga en gymnastiksal men lagen kräver att eleverna har rätt till ett visst antal gymnastiktimmar varje år så friskolorna löser det genom hyra en gymnastiksal en eller ett par veckor och trycka in hela årets gymnastikundervisning där på en gång. De bryr sig inte om att tanken med gymnastik är att ge eleverna återkommande och regelbunden träning, det enda som är viktigt är att fylla kvoten. SVT gör likadant med sin musikbevakning.

För ungefär tio år sedan hade SVT sin hårdrocksnatt vilket var precis vad det låter som, de sände hårdrock hela natten. Efter det fick hårdrockarna det fantastiska programmet Rundgång år 2006 där Melker Becker och Mattias Lindeblad fick åtta avsnitt på sig att visa sin kärlek till musiken som de, jag och hundratusentals andra i Sverige älskar. Den som undrar om det blir någon fortsättning hänvisas till SVT:s hemsida som pratar om att programmet gjorde succé men…

Mönstret är tydligt, SVT gör mastodontsatsningar på hårdrock under en dag för att sedan kunna strunta i det i fem år innan det är dags för nästa mastodontsatsning. Det där med TV i allmänhetens tjänst gäller dem som gillar Madonna och Coldplay men var tog alla andra vägen?

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , , , , .

Expressen och GP skriver mer.

Medborgarjournalistens skrytavdelning meddelar…

… att yours truly var med och vann GT:s och TV4:s tävling “Uppåt, framåt” för en film om visioner för Göteborg inför 400-årsjubileet som äger rum år 2021.

I februari sökte de tre arkitektstudenterna Jens Axelsson, Sandra Baumann och Enida Kratovic någon som kunde hjälpa dem att filma och sedan klippa ihop en filmidé de hade. Sagt och gjort, efter några telefonsamtal stod de på kontoret och vi satte i gång. Det gick så bra att vi och Håkan Cullberg utsågs till vinnare bland de över 100 inkomna förslagen.

Skrytig, sa Bill. Och mallig, sa Bull.

TV4:s inslag (och nej, jag har inte börjat plugga arkitektur)

De%20vann%20Upp%C3%A5t%20fram%C3%A5t-t%C3%A4vlingen

Go to Top