Som många andra frilansjournalister är jag egenföretagare och därför har jag regelbunden kontakt med Skatteverket. Vad är det för moms på X? Hur redovisar jag Y? Hur fyller jag i blanketten Z? Skatteverket finns alltid där.

När jag registrerade firman fyllde jag i blanketter och skickade in dem. Dagen efter ringde en man (jag har glömt hans namn) från Skatteverket och undrade om en av blanketterna. Han sa att jag hade fyllt i den fel och undrade vad det var jag menade. Jag berättade och frågade om jag måste skicka in en ny blankett, jag var ju van vid CSN och A-kassan.

- Nej då, svarade han. Jag fyller i den här och registrerar den.

Maken till service…

Efter någon vecka kom ett mejl från Anette Molin (mer om henne senare) där hon meddelande att hon var min kontaktperson på Skatteverket och att jag kunde boka ett möte på Skatteverkets kontor för “När du nu har kommit igång med din verksamhet kanske du har frågor som du funderar över.

Maken till service…

Så var det dags för den första momsrapporten och jag gjorde en miss. Man får en förtryckt blankett med Skatteverkets adress på som man ska lägga i fönsterkuvertet som man också får med så att adressen syns i fönstret. Vid brevlådan såg jag att jag hade lagt blanketten åt fel håll så att adressen inte syntes i fönstret, jag skrev Skatteverkets adress på kuvertet för hand. Det godkände inte Posten så kuvertet kom inte fram och jag fick en straffavgift av Skatteverket för att jag inte hade redovisat momsen.

Jag mejlade till Anette Molin och förklarade mig, hon svarade efter ett par timmar att hon såg att jag hade betalat in momsen i tid och att hon skulle kolla det. Dagen efter kom ett nytt brev från Skatteverket där de meddelade att jag inte behövde betala någon straffavgift. Snabbt, smidigt och inget krångel.

Maken till service…

Men så är jag ju pappa också…

… och som pappa har jag haft mycket kontakt med Försäkringskassan.

Problemen började med en sjukskrivning under graviditeten. Läkaren på Kungshöjds vårdcentral fyllde i en blankett som vi skickade in. Försäkringskassan underkände den och läkaren gjorde ett nytt försök som också underkändes. Då ringde jag till Försäkringskassan och undrade vad som var problemet.

- Läkaren har fyllt i rätt information men han skulle gjort det i rutan bredvid den som han har fyllt i nu, svarade kvinnan på Försäkringskassan.

- Men, sa jag. Kan inte ni förstå vad han menar ändå?

- Som människa kan jag förstå det men riksdagen har bestämt att det ska vara så här.

- Va, sa jag. Har riksdagen bestämt vilka rutor ni ska ha på era blanketter?

- Sådana är reglerna, svarade hon.

Tiden gick och min fru skulle få sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI) fastställd. Det var i och för sig inga problem men dagarna innan förlossningen kom ett brev där Försäkringskassan meddelade att hennes SGI var noll, hon skulle alltså inte få någon föräldrapenning.

Vi blev livrädda och ringde till Försäkringskassan och de svarade att det inte stämde om min fru avslutade sina studier i samband med förlossningen, vilket hon naturligtvis skulle göra. Om Försäkringskassan hade lagt till den meningen i sitt brev hade de inte behöva lägga tid på det samtalet.

Sedan var det min SGI, jag som är egenföretagare. Jag skickade in blanketten och sex veckor(!) senare hade jag inte hört något. Jag ringde Försäkringskassan som upptäckte att mitt ärende inte var behandlat och de kunde inte förklara varför men att det skulle bli klart nästa vecka.

Det gick två veckor och inget hade hänt så jag ringde igen. De svarade att “du ska ha fått din tillfälliga föräldrapenning på kontot i dag.” Det var ju i och för sig bra men behövdes det åtta veckor inklusive en påminnelse från mig för det? Veckan efter(!) kom ett brev som bekräftade att jag hade fått pengar.

Slutsatsen

Försäkringskassan borde göra några hundra studiebesök hos Skatteverket för att se hur man arbetar på ett effektivt och smidigt sätt. Det handlar nämligen inte alltid om pengar, servicekänsla sitter i huvudet.

PS: I förrgår kväll mejlade jag Skatteverket och frågade hur jag skulle göra om jag ville ha min dotters personbevis på engelska. I dag kom personbeviset med posten.

Expressen och Sydsvenskan skriver mer.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , .