• Jan Eliasson = Politisk lättviktare
  • Thomas Bodström = Spelat fotboll längre än vad han varit politiker (inte sant)
  • Jas = Bombplan

Håkan Juholt har varit en av de ledande i den svenska politiska diskussionen och man får väl säga att resultatet har varit … så där. Om han vill bli respekterad av människor som inte är medlemmar i Socialdemokraterna är det dags att lägga sluggern Juholt åt sidan och ta fram statsmannen Juholt.

Det blir fånigt när han avfärdar FN:s före detta biträdande generalsekreterare och före detta utrikesminister som en lättviktare.

Det blir fånigt när han försöker förlöjliga och förminska Thomas Bodström genom att felaktigt påstå att Bodström varit fotbollsspelare längre än politiker. Bodström spelade i allsvenskan i tre år medan han var justitieminister i sex år och sedan riksdagsledamot i ytterligare fyra år. Om Juholt på allvar tycker att det inte räcker så har Socialdemokraterna problem.

Och så historien med Jas i Libyen…

Juholt var kategorisk i sitt tal på 1:a maj, Jas-planen skulle tas hem. Några veckor senare tyckte han att det var en bra idé att hjälpa till med spaning för att upprätthålla vapenembargot. I går sa han i Aftonbladet att han hade gjort ett misstag med Libyen men så kunde han ändå inte lägga band på sig, han var tvungen att slugga till med att han inte ville skicka bombplan till Libyen.

Jaha, han vill alltså att Sverige ska spana från luften men det ska tydligen helt ske utan Jas där S:et i förkortningen står för just “Spaning”. Frågan är hur han vill att den spaningen ska gå till då för några andra lämpliga plan har vi inte. Naturligtvis vet Juholt om detta men av någon anledning kände han ändå ett behov av att slugga till det igen.

DN, DN, Expressen, Expressen, Aftonbladet, Jonas Morian, Sydsvenskan, Värmlands Folkblad, Ulf Bjereld och Högbergs tankar skriver mer.

Intressant? Läs vad andra har skrivit om , , , , , .