Den till Sverigedemokraterna närstående hemsidan Avpixlat är ute på ett område där de visar att de inte har koll på vad de sysslar med. Det gäller att personalen på en förskola inte vill att man fotograferar under morgondagens Lucia-firande. Avpixlats redaktion skriver anonymt och i vanliga fall tycker jag inte om att argumentera mot anonyma personer men nu gör jag ett undantag för detta är så jäkla dumt.

När man går på någon av landets journalisthögskolor (ja, jag har gått på en sådan) får man lära sig att man alltid ska fråga föräldrar eller annan personal om lov innan man fotograferar barn. Våra lärare tjatade om det varenda gång vi lämnade skolan med en kamera och det berodde inte som Avpixlat säger på att vi skulle skydda gömda flyktingar. Det berodde på att många barn lever med skyddad identitet för att barnet och dess mamma gömmer sig från barnets pappa som misshandlar dem.

Men, kanske någon Sverigedemokrat muttrar, det är ju föräldrar där, inga pressfotografer. Jag förstår invändningen men det hjälper tyvärr inte. Förskolepersonalen har ett ansvar för att skydda barn med skyddad identitet och de har ingen kontroll på en bild som jag tar, jag kan utan någon illvillighet lägga den på Facebook så att det gömda barnets pappa kan se den.

Tänk dig följande hypotetiska scenario:

Göteborgs-posten publicerar en bild på femårige Ahmed som är stalledräng i Lucia-tåget på sin förskola. Ahmed har en svensk mamma och en arabisk pappa som har misshandlat dem båda sönder och samman så de gömmer sig från honom under skyddad identitet. Göteborgs-Postens fotograf var inte uppmärksam, utanför förskolan finns en känd staty som råkade komma med på bilden. Ahmeds pappa ser bilden, känner igen statyn och dagens efter ställer han sig utanför sin sons förskola. När mamman kommer och hämtar sonen på eftermiddagen följer han efter dem i smyg för att se var de bor. Dagen efter ställer han sig utanför deras dörr och när mamman kommer ut slår han ihjäl henne. Hennes grannar hör honom skrika “Trodde du att du skulle kunna smita ditt djävla luder, jag såg bilden i GP” medan han slår ihjäl henne.

Avpixlat klagar ofta på gammel-medier. Vad tror ni att de skulle skriva om ovanstående hände i verkligheten?

Intressant? Läs vad andra har skrivit om ,