Rekommenderat

Det finns så många bra dokumentärer och här är några jag gillar. Youtube tillåter i regel bara tio minuter långa klipp så filmerna är uppdelade i flera delar.

Friends om Kim

En grupp européer och amerikaner åker till Nordkorea för att delta i hyllningar till Kim Jong Il. Ett filmteam från Nederländerna fick följa med.

Historien om världens mest kända matematiska problem

Pytagoras sats a²*b²=c² får alla lära sig i skolan. År 1637 skrev matematikern Pierre de Fermat att han hade hittat ett bevis för att formeln bara gällde med exponenten 2, a³*b³ skulle aldrig kunna bli c³. Problemet var bara det han skrev i sin anteckningsbok:

Jag har ett i sanning underbart bevis för detta påstående, men marginalen är alltför trång för att rymma detsamma.

Sedan dog han. Ända sedan dess har matematiker kämpat med att lösa Fermats gåta. Hade han verkligen hittat ett bevis? Jag är inte bra på matematik men den här filmen fångade mig ändå.

Jesus Camp

Den kristna högern i USA har sommarläger för barn där de får lära sig om kristendom, religion och politik. Det rör sig om ren hjärntvätt.

Tjörnbrokatastrofen (Sveriges Radio)

Den 18 januari 1980 seglade fartyget Star Clipper på en av broarna mellan fastlandet och Tjörn. Bron rasade och sex bilar och en lastbil körde över kanten och föll de 40 metrarna ner i vattnet. De sammanlagt åtta personerna i bilarna och lastbilen dog direkt.

Dokumentären ligger på Sveriges Radios hemsida. Du kan ladda ner programmet genom att klicka här.

Om du vill spela programmet i till exempel Windows Media Player ska du skriva in följande i sökfältet: http://www.sr.se/topsy/ljudfil/1672095.mp3

Mera brännvin (Sveriges Radio)

Musikern Errol Norstedt var känd under namnet Eddie Meduza. Bo Sjökvists dokumentär skildrar en man som hade framgång i folkparkerna men som dog en för tidig död på grund av sin alkoholism.

Du kan lyssna på programmet här.

Kravallerna under EU-toppmötet i Göteborg 2001 (Sveriges Radio)

I juni 2001 var det EU-toppmöte i Göteborg. Polisen och Göteborgs kommun hade sett kravallerna i Prag och Seattle och de ville minimera risken att det skulle hända i Göteborg. De samarbetade med organisationer som Attac inför mötet och lät tillresta personer bo i skolor runt om i stan. Försöken var ambitiösa men…

Du kan lyssna på programmet här.

Om du vill spela programmet i till exempel Windows Media Player ska du skriva in följande i sökfältet: http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_p3_dokumentar_071125080100.mp3

Witness to an execution (Soundportraits, på engelska)

En prisbelönad radiodokumentär om personalen som verkställer avrättningar i Texas.

Du kan lyssna här. Klicka på länkarna till höger på sidan.

Go to Top